Ana Sayfa Avrupa NEWROZ PÎROZ BÊ! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ NEWROZ! ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ, Η...

NEWROZ PÎROZ BÊ! ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ NEWROZ! ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ, Η ΤΟΛΜΗ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ!

ikk-online1.net sitesinde yayınlanan TKP/ML MK-SB’nin NEWROZ bildirisinin Yunancasını yayınlıyoruz.

NEWROZ PÎROZ BÊ!

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ NEWROZ!

ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ, Η ΤΟΛΜΗ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ!

Καλωσορίζουμε το Νεβρόζ σε μια περίοδο πλήρους αδυναμίας παγκόσμια, μέσα σε μια πανδημία. Κοιτάζοντας πίσω βλέπουμε τις αλήθειες που ουρλιάζει το Νεβρόζ,  τις αιτίες της σημερινής αδυναμίας που απλώθηκε το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Αυτή η κατάσταση είναι η αναπόφευκτη συνέπεια της αδυναμίας του κυρίαρχου κοινωνικού συστήματος που δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του με τον νεοφιλελευθερισμό και να πάει στο επόμενο στάδιο.

Το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι ένα σάπιο και φθαρμένο κοινωνικό σύστημα που συνεχίζει να υπάρχει συσσωρεύοντας την φτώχεια και τον πλούτο, την δυστυχία και την ασωτία. Αυτό το σύστημα που γεννήθηκε βουτηγμένο στο αίμα από την κορφή μέχρι τα νύχια, συνεχίζει να στέκεται όρθιο με την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση, την λεηλασία και την καταστροφή των καταπιεσμένων και της φύσης, επειδή οι λαοί του πλανήτη δεν το πέταξαν με τα χέρια τους στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Αυτή η τάξη του κεφαλαίου που είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει, προσπαθεί με αγωνία να παρατείνει την ύπαρξή της εξοπλίζοντας τον στρατό και την αστυνομία μέχρι τα δόντια, χρησιμοποιώντας σαν εργαλεία την προπαγάνδα και τις φυλακές. Οι ιμπεριαλιστές και τα στηρίγματά τους, οι κομπραδόροι – γραφειοκράτες καπιταλιστές και οι φεουδάρχες σαν σύγχρονοι δουλοκτήτες, με εργαλείο την κυριαρχία τους σε υπόδουλα κράτη καθιστούν πρώτα και κύρια την εργατική τάξη και τα δισεκατομμύρια εργαζομένων σύγχρονους σκλάβους.

Κάθε κρίκος της αλυσίδας του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος προσωποποιείται στις εκμεταλλευτικές τάξεις  του Τραμπ, του Ερντογάν, του Κιλιτσντάρογλου και του Μπαχτσελή, της Μέρκελ και του Σι Τζινπινγκ.  Η επίθεση σε όλα τα πεδία που πραγματοποιεί το εκμεταλλευτικό σύστημα για να παρατείνει τη ζωή του, διαμορφώνει ένα πνεύμα διαμαρτυρίας και εξέγερσης ενάντια  στην φτώχεια, την ανασφάλεια και την ανεργία, την λεηλασία και την καταστροφή της φύσης, των ανθρώπων και όλων των ζωντανών πλασμάτων που προκαλεί το σύστημα. Οι εκρήξεις οργής, τα ξεσπάσματα που βλέπουμε σε πολλές πόλεις του κόσμου είναι σημάδια αυτού που έρχεται.

Η σύντομη ανθρώπινη ιστορία χαρακτηρίζεται από τις πολλαπλές κρίσεις του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου και τις συνεχείς αντιστάσεις και εξεγέρσεις των λαών με διάφορες μορφές και μέσα. Ακόμη και αν αυτή η σάπια τάξη δεν γκρεμίστηκε από τα κύματα των ξεσηκωμών και των εξεγέρσεων, τα λαϊκά στρώματα απέκτησαν πιο προοδευτική συνείδηση, δημιούργησαν την δική τους παρακαταθήκη, ανέπτυξαν πιο προηγμένη μορφή οργάνωσης, τη δική τους πολιτική οργάνωση, συγκρότησαν τα κόμματα της εργατικής τάξης,  εξέλιξαν αυτά που υπήρχαν και αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται και θα τροφοδοτεί τον αγώνα για την πολιτική εξουσία.

Αυτοί που κυβερνούν όλο τον κόσμο δεν μπορούν να κυβερνούν όπως είχαν συνηθίσει, ούτε οι λαοί θέλουν να τους κυβερνούν όπως συνήθιζαν. Οι μάζες στο Ιράν είναι στον δρόμο ενάντια στο κράτος των φασιστών Μουλάδων για δουλειά, ψωμί και εκδημοκρατισμό. Στον Λίβανο για την εισοδηματική ανισότητα και τους φόρους. Στην Αϊτή, στο Εκουαδόρ και την Ινδονησία δεν εγκαταλείπουν τους δρόμους για τον βιοπορισμό και το μέλλον τους, δεν θέλουν να τους κυβερνούν όπως πριν. Οι εργάτες στην Ουγγαρία που ξεσηκώνονται ενάντια στον νόμο της σκλαβιάς και αυτοί που ανέτρεψαν τον Μπουτεφλίκα και τον Ελ Μπεσίρ δεν θέλουν να τους κυβερνούν όπως πριν. Αυτοί που έβαλαν φωτιά στην εταιρεία ενέργειας στην Χιλή, που στόχευαν στις τράπεζες και βάδιζαν με το σύνθημα «θα σταματήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό στον τόπο που γεννήθηκε» δίνουν το ίδιο μήνυμα με τον πιο άμεσο τρόπο. Το “Las Tesis” των Χιλιανών γυναικών που συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τον στρατό της Χιλής και χρησιμοποίησαν τον χορό στην εξέγερση, που όταν φώναζαν «είσαι ο βιαστής» έδειχναν το κράτος, στέλνει το ίδιο μήνυμα.

Η επαναστατική κατάσταση στην Τουρκία είναι σε ανοδική πορεία όπως και σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν το σταμάτησαν ούτε η ισοπέδωση των χωριών, των κωμοπόλεων και των πόλεων στο Τουρκικό Κουρδιστάν, ούτε οι νεκροί μας που έμειναν στους δρόμους και στα ψυγεία, ούτε η πολιορκία στα υπόγεια και η καύση των δικών μας ανθρώπων, ούτε οι χιλιάδες από μας που είναι στις φυλακές.  Δεν μας σταμάτησε η στρατιωτική και αστυνομική καταστολή και οι συλλήψεις στην αντίσταση του τρίτου αεροδρομίου και δεν θα μπορούσε να μας σταματήσει. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την πάλη, να ενισχύουμε την υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και του λαού των διαφόρων εθνοτήτων, θρησκειών και φυλετικού προσανατολισμού της Τουρκίας, ακόμη και αν δεν καταφέρουμε να το πραγματοποιήσουμε στο επίπεδο που απαιτείται με την ελπίδα και τη προσδοκία του Μεχμέτ Τουντς, την πρωτοβουλία του διοικητή Τσιγιαγκέρ, το θάρρος και την τόλμη των Γκιουλ, Χασρέτ, Γιετίς, Μουσταφά και των όλων άλλων αθανάτων μας

Ακόμη και αν το φασιστικό κράτος της κομπραδόρικης αστικής τάξης της Τουρκίας και των μεγάλων γαιοκτημόνων  προσθέσει στον στρατό και αστυνομία δεκάδες χιλιάδες φρουρούς με τα πιο προηγμένα όπλα, δεν μπορεί να σταματήσει τον απελευθερωτικό αγώνα του καταπιεσμένου λαού και κύρια της εργατική τάξης. Οι μάζες και η ταξική πάλη είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας, αυτοί κάνουν την ιστορία. Η Τουρκική φασιστική αστική τάξη όπως και τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να σταθούν μπροστά στις οργανωμένες δυνάμεις των μαζών. Προσπαθούν να μετατρέψουν την δημιουργική δύναμη και ενέργεια των μαζών σε εφεδρικές δυνάμεις των φασιστικών αστικών και φεουδαρχικών κομμάτων στο φασιστικό κοινοβούλιο. Τους θέλουν σαν εναλλακτική δύναμη στο εσωτερικό τους. Όταν αποκαλύπτεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο με την φασιστική συμμαχία των AKP-MHP, τότε το φασιστικό CHP, ο Νταβούτογλου και ο Μπαμπατζάν ετοιμάζονται.

Το Νεβρόζ είναι ένα ρήγμα, είναι ο προάγγελος της καινούργιας μέρας με τις αναμμένες πυρκαγιές στα βουνά. Το κράτος και η τάξη είναι η ίδια που αφού προσάρτησε το τουρκικό Κουρδιστάν, σφετερίστηκε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, εισέβαλε στο Ιρακινό και Συριακό Κουρδιστάν, δεν ανέχτηκε τις κατακτήσεις του κουρδικού έθνους. Τα φέρετρα που έρχονται από την Λιβύη, το Ιρακινό και το Συριακό Κουρδιστάν είναι η απόδειξη της δυστυχίας και της επίθεσης στον εργαζόμενο λαό της Τουρκίας. Ένα έθνος που καταπιέζει άλλο έθνος δεν μπορεί να είναι ελεύθερο! Όλοι οι εργαζόμενοι της Τουρκίας, ο λαός μας πρέπει να ξέρει καλά ότι όσο συνεχίζουν να υπάρχουν η φασιστική αστική τάξη και τα φασιστικά κόμματά της και όσο συνεχίζεται η ύπαρξη κρατών, δεν θα φύγει από την πλάτη μας η φτώχεια, η ανεργία και η ζωή χωρίς μέλλον. Ας ανάψουμε την φωτιά του Νεβρόζ σε κάθε γειτονιά και πλατεία, να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε στις γραμμές του κόμματός μας για να πετάξουμε στους ανέμους την καταπίεση και τις διώξεις.

Ζήτω το Νεβρόζ!

Ζήτω το δικαίωμα της ελεύθερης αυτοδιάθεσης του κουρδικού έθνους!

Ζήτω η νέα δημοκρατική λαϊκή επανάσταση!

Μάρτης 2020

ΠΓ του TKP/ML